Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a sárkányhajó?

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú  hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.
A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt arccal előre ülve egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. 
A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz. 
Az eddig leírtakból is kiderül, hogy a sárkányhajózás egy olyan közösség teremtő és fejlesztő sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint 20-an küzdenek.

Története

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.
Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.
Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

Európában először 1982-ben mutattak be ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.
1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti Sárkányhajó EB -t, majd ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották 1997-ig. 

1996-ban Silkeborgban párhuzamosan az európai klub legénység EB-vel, lezajlott az első majd 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. Nemzetek Közötti Sárkányhajó EB is. 
1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB -t.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult.
Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben.

Magyar történelem

A PGM Kurpfalz Dragons nevű sárkányhajó csapata a Német Sárkányhajó Szövetség tagja volt. Ebbe a csapatba Sziklenka László közvetítésével meghívást kapott, mint idegenlégiós, néhány magyar (győri és paksi) kajak-kenus. lyen közös csapat indult először Schwerinben a Német Sárkányhajó Bajnokságon, majd később a Nottinghamben rendezett IV. Sárkányhajó Klub Legénység Európa-bajnokságon és nyílt osztályban (open) 250 méteren I. helyezést, 500 méteren III. helyezést, vegyes osztályban 500 méteren I. helyezést szerzett.Angliában elért sikerek és a verseny hangulata adta a gondolatot, hogy ezt a látványos sportot elterjesszük Magyarországon és a nemzetközi versenyeken önálló magyar csapattal vegyünk részt. 1997-ben pedig ennek hatására megalakult a Győri Sárkányhajó Klub. Következő évben pedig Sziklenka László vezetésével megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség és belépett az Európai Szövetségbe is.Ezek után minden évbe képviseltette magát Magyarország nemzetközi versenyeken. 2006-ban pedig Európa bajnoki címeket is szerzett a magyar válogatott.

Az MSSZ 2003. 09. 13-án megtartotta az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. A versenyen a 3 tagegyesület 5 csapata,köztük a Paksi Sárkányhajó Klub is, amely az ország 2. sárkányhajó Klubja volt. 2004-ben megrendezték az I.Győri Sárkányhajó Fesztivált. 2009-ben Budapesten rendezte az Európai Sárkányhajó Szövetség az Európa Bajnokságot. 2010-ben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnyerte a Nemzetközi Kajak-kenu szövetség által rendezett sárkányhajó Club Világbajnokság rendezési jogát, így ekkor Szegeden voltak a sárkányhajósok színe-java! 2013-ban a MSSZ rendezhette meg az IDBF Nemzetek közötti VB-jét szintén Szegeden.

2017-ben Sárkányhajó Európa Bajnokságot rendez az Európai Kajak-kenu Szövetség, 2018-ben pedig Club Világbajnokságot rendezhet a MSSZ.